Uleiul esential WINTERGREEN (perisor nepalez – Gaultheria fragrantissima) de la doTERRA
Descriere
Uleiul esential de Wintergreen de la doterra , este extras din frunzele unui arbust catarator ce creste in arealele de conifere din zonele rurale ale muntilor din Nepal. Componentul chimic principal al uleiului esential de Wintergreen de la doterra,  este metil-salicilatul, folosit in creme si amestecuri pentru masaj pentru proprietatile sale linistitoare.
In fapt, Wintergreen si Birch (mesteacanul) sunt singurele plante din lume care contin metil-salicilat natural, substanta asemanatoare aspirinei. Ca gust, cantitati mici de Wintergreen sunt folosite la fabricarea bomboanelor, pastelor de dinti sau gumelor de mestecat, iar aroma lui proaspata revitalizeaza si energizeaza. Prin initiativa doTERRA Co-impact Sourcing, noua sursa a uleiului esential de Wintergreen de la doterra, este in Nepal, unde arbustii cresc spontan in salbaticie, sunt recoltati de taranii indigeni si apoi distilati de comunitatile locale.
Metoda de obținere: Distilare cu aburi a frunzelor
Afinități: nervi, rinichi, oase, articulatii, muschi, sistem respirator
Proprietăți
Antiinflamator, antireumatic, analgezic, antiseptic, antispasmodic, colagog (favorizeaza evacuarea bilei din vezica biliara si tractul biliar), dezinfectant, diuretic, incalzitor
Uleiul esential de Wintergreen de la doterra,  produce un efect analgezic, aproape anesteziant asupra nervilor din zona unde se aplica, curata obstructiile aflate in calea fluxului sanguin din tesuturi si din vene si artere, intensificand astfel circulatia si incalzind zona. Aceasta incalzire relaxeaza muschii din zona de aplicare si este tot atat de puternica si de vindecatoare ca in cazul produselor comercializate pentru sportivi. Proprietatile stimulante ale uleiului esential  Wintergreen de la doterra,  sunt valabile pentru toate sistemele si organelor corpului. El creste activitatea rinichilor, prevenind astfel acumularea de toxine, acid uric, grasimi si lichide in tesuturile corpului, ajuta digestia prin stimularea secretiei corecte a bilei si sucurilor gastrice, stimuleaza functionarea plamanilor, intestinelor si a altor organe, prevenind congestia si acumularea de deseuri.
Fiind un analgezic natural, uleiul esential de Wintergreen de al doterra,  elimina durerile de cap, durerile de incheieturi si durerile musculare in plan fizic.
In planul emotional, prin inhalare sau difuzare, aduce la suprafata durerile emotionale reprimate.

Uleiul esential de Wintergreen de la doterra, ne invata ca uneori facem confuzie intre a avea rabdare si suprimarea dorintelor sufletului nostru. Nu putem sa ne eliberam de situatiile care ne ranesc daca purtam poverile altora si atunci uleiul esential de Wintergreen vine sa ne invete ca nu trebuie sa purtam poverile singuri. Ne indeamna sa eliberam durerea asociata propriilor incercari.

Uleiul esential de Wintergreen de la doterra, este Uleiul Abandonarii in Energia Vietii. Uleiul esential de Wintergreen de la doterra ne sprijina in momentele de incapatanare si de agatare de mental sa ne eliberam de nevoia de a sti si nevoia de a avea dreptate. Este necesara o forta interioara puternica pentru a ne abandona Puterii marete! Uleiul esential de Wintergreen de la doterra, impregneaza sufletul cu putere si ne invata lectia eliberarii de negativism si de durerea care ne tine pe loc. Credinta ca viata e dureroasa si ca trebuie sa ne-o asumam singuri, in insingurare, poate crea intradevar o viata grea.Uleiul esential de Wintergreen de la doterra ne invita sa renuntam la aceste opinii pe cat de puternice, pe atat de daunatoare pentru noi insine.

Uleiul esential de Wintergreen de la doterra are o aroma placuta ce stimuleaza, dar este mai profunda si mai inpamantenitoare decat uleiurile esentiale din familia mentei, o aroma ce curata si deschide simturile.Uleiul esential de Wintergreende la doterra,  este extrem de potent, aproape ca “scutura si trezeste” mintea si fiecare sistem al corpului.

Beneficii și Aplicare
♦ Guta, Reumatism, Incalzire, Circulatie periferica deficitara, Artrita, Nevralgie, Crampe musculare, Articulatii dureroase, Matreata, Dermatita, Infectii ale vezicii urinare, Pietre la rinichi, Albirea dintilor
♦Guta si reumatism: dilueaza si aplica pe zona afectata pentru calmarea disconfortului
♦ albirea dintilor: pune o picatura in doza de pasta de dinti cu care te speli
♦ incalzire si imbunatatirea circulatiei la extremitati: dilueaza si aplica pe zonele afectate
♦ artrite si incheieturi intepenite: dilueaza si aplica pe zonele afectate pentru micsorarea durerii
♦ nevralgii si crampe musculare: dilueaza si aplica pe zonele afectate
♦ pinteni ososi si durerosi: dilueaza si aplica pe zonele afectate
♦ rani ale cartilajelor: dilueaza si aplica pe zonele afectate
♦ probleme cu umarul (muschi, oase): dilueaza si aplica pe zonele afectate pentru linistirea durerii
♦ matreata: aplica cateva picaturi in doza de sampon cu care te speli
♦ dermatite: dilueaza si aplica pe zonele afectate pentru a reduce inflamarea
♦ infectii ale vezicii urinare si pietre la rinichi: dilueaza si aplica pe abdomen cu o compresa calda
♦ echilibru emotional: difuzeaza, inhaleaza din palmele facute caus sau aplica pe talpi
Precauții
Folosit in exces sau nediluat poate produce o sensibilitate a pielii.
Nota: Uleiul esential de Wintergreen de la doterra,  are un continut mare de metil-salicilat, asemanator uleiului esential de Birch (mesteacan). Se recomanda atentie in cazul persoanelor care iau tratament pentru subtierea sangelui.
Nu se administreaza intern. Se recomanda diluarea in plus cu ulei purtator, mai ales pentru copii, bebelusi si pentru persoanele cu piele sensibila. Daca esti insarcinata, alaptezi sau esti sub supraveghere medicala, cere parerea medicului. Evita contactul cu ochii, urechea interna, interiorul nasului – daca patrunde accidental, dilueaza cu ulei vegetal. Se pastreaza la loc racoros, intunecos, departe de accesul facil al copiilor.