SISTEMUL NERVOS ENTERIC = CREIERUL DIN STOMAC

„Creierul din stomac” este denumirea sub care este cunoscut sistemul nervos enteric , cu celule localizate de-a lungul peretilor intregului sistem digestiv (esofag, stomac, intestinul subtire si colon) . Celulele sunt similare ca structura si functie cu cele care se gasesc in creier si se afla in stransa legatura atat cu sistemul digestiv, cat si cu cel nervos central. Acest al doilea creier trimite si primeste impulsuri prin neurotransmitatori, inregistreaza experiente si reactioneaza la emotii.
Creierul cerebral si „creierul din stomac” se influenteaza reciproc, iar implicatiile acestui fapt sunt importante pentru intelegerea, prevenirea si tratarea multor afectiuni digestive, neuronale si psihoemotionale.
Sistemul nervos din tractul digestiv controleaza digestia si tranzitul in mod independent de creier. Totusi, cercetatorii considera ca functiile si actiunea acestui sistem nervos este mult prea complexa pentru a servi doar la digestie. Neurogastroenterologia studiaza modul complex in care acest sistem nervos interactioneaza cu intregul tract gastrointestinal dar si cu sistemul nervos central si cu cel cerebral.

Sistemul digestiv este unul din cele mai complexe sisteme ale organismului uman, el include atat tubul digestiv (de la cavitatea bucala, stomac, pana la intestinul gros), cât si glandele anexe (salivare, ficat, pancreas). Funcția principala a întregului sistem este de a digera si absorbi nutrienții primiți prin hrana, de aceea stilul de viata este absolut vital sa fie unul sănătos ????‍♀️
❇️ Exista o larga gama de afecțiuni pe care le întâlnim aici, de la constipație si indigestie, pana la gastrită si sindromul colonului iritabil. Fiecare din ele au la baza o deficienta a digestiei, un “prag” de netrecut care crează probleme.
❇️ Natura ne vine in ajutor pt a gestiona aceste probleme prin intermediul uleiurilor esențiale si vom enumera pe scurt atribuțiile fiecăruia.
??? #Peppermint – analgezic si stimulant al digestiei.
??? #Ginger – aroma picantă si calda, stimulant si antiinflamator.
??? #Cardamom – reglează acidul gastric, ajuta in detoxifiere.
??? #Fennel – antispasmodic si antiinflamator, ajuta mult la eliminarea gazelor si indigestiei.
??? #WildOrange – calmează refluxul gastroesofagian si crampele abdominale.
??? #Lemongrass – stimulează perisaltismul intestinal si elimina crampele musculare.
??? #ClarySage – având proprietati carminative, elimina flatulența si Indigestia.
??? #DigestZen – un blend prin excelenta pt problemele tractului digestiv, având o compozitie de 7 UE dintre cele mai eficiente.

Fiecare dintre acestea se recomanda a se folosi in masaj abdominal sau inhalație directa, sau intern sub îndrumarea unui aromaterapeut.

SISTEMUL DIGESTIV INFLUENTEAZA STAREA DE SPIRIT

Functionarea corecta sau defectuoasa a acestui „creier din stomac” are un impact major asupra starii psihice si a tonusului mental. Multe afectiuni gastrointestinale (colita, sindromul colonului iritabil) au la baza disfunctii ale acestui sistem nervos.
Dr. Gershon (profesor la Columbia-Presbyterian Medical Center din New York, unul din fondatorii neurogastroenterologiei) arata ca multe cercetari recente demonstreaza modul in care acest a doilea creier interactioneaza cu sistemul nervos central.
De exemplu, cand trecem printr-un episod de panica, in tractul digestiv sunt eliberati hormoni de stres care stimuleaza numerosii receptori din sistemul nervos enteric – de aici senzatia de „fluturi in stomac”. De aesmenea, in cazuri de emotii puternice, suprastimularea receptorilor de serotonina din tractul digestiv poate provoca diareea, la fel cum suprastimularea celulelor nervoase din esofag ne face sa avem probleme de deglutitie. In cazul pacientilor cu Alzheimer sau Parkinson se constata in mod frecvent probleme cu constipatia, lucru explicat recent prin faptul ca celulele nervoase din tractul digestiv sunt la fel de afectate ca cele din creier.

Digestia incepe cu o secretie de serotonina in mucoasa intestinala. Receptorii aflati aici transmit celulelor nervoase comanda de secretie a enzimelor digestive si a motilitatii intestinale. Serotonina are si rolul de a informa creierul despre activitatea digestiva, iar 90% din comunicare se desfasoara dintre tractul digestiv spre creier. Nu este de mirare in acest context ca dupa o cura de detoxifiere te simti mai bine nu doar in privinta digestiei si a tranzitului, dar ai si mai multa energie in fiecare si faci fata mai bine stresului. Nu este magie, ci efectul direct al functionarii optime a secretiei si receptarii de substante cu rol neurotransmitator in tractul digestiv, precum si al eliberarii intestinului demulte toxine

. Stiati ca majoritatea neurotransmitatorilor (serotonina, dopamina, glutamatul, norepinefrina, oxidul nutric) se gasesc in sistemul nervos enteric si chiar ca 95% din serotonina din organism provine din intestin? Din acest motiv medicamentele antidepresive au in mod frecvent si efecte secundare gastrointestinale (diaree sau constipatie). Stimularea receptorilor prin astfel de medicamente duce la eliberarea de serotonina in tractul digestiv, ceea ce declanseaza initial peristaltismul intestinal si diaree, iar ulterior blocarea acestui proces, deci constipatie . Conform Dr. Gershon, sinapsele din creier si sinapsele neuronale din sistemul nervos enteric sunt asemanatoare, fapt care ajuta la intelegerea unor fenomene precum incidenta crescuta a tulburarilor gastrointestinale la copiii cu autism, dar si nivelul crescut de serotonina din sangele acestora.
Serotonina este unul din cei mai importanti neurotransmitatori, iar secretia acesteia este reglata in tractul digestiv. Ea joaca un rol important in buna functionare a intestinului si secretia de fluide, dar in mod special in comunicare dintre sistemul nervos enteric si creier, deci este implicata in multe afectiuni ale tractului digestiv. Nu intamplator, cercetari legate de sindromul colonului iritabil s-au centrat pe studiul serotoninei. Aceste cercetari sustin ca pacientii cu sindromul colonului iritabil au in mod frecvent analize gastrointestinale normale, deoarece in realitate aceasta afectiune este una psihosomatica, nu strict intestinala, asa cum se credea initial. Acest lucru se datoreaza modului in care dereglarile digestive si intestinale afecteaza sistemul nervos si invers.

Dr Mayer (profesor la University of California) arata ca pana la 70% din pacientii pe care i-a tratat pentru diferite afectiuni digestive cronice au avut in trecut experiente traumatizante sau foarte stresante. Gestionarea psihoemotionala defectuoasa a acestor situatii influenteaza clar sanatatea tractului digestiv si invers.

Pe langa detoxifierea organismului si a florei intestinale este sugerat sa actionati mai ales din punct de vedere emotional, cautand si acceptand cauza emotionala a simptomelor . Pentru sustinerea vindecarii emotionale exista diferite tipuri de uleiuri esentiale, totusi este bine sa cunoastem cauza deoarece exista nenumerate uleiurile in functie de aceasta, cum ar fi :

Motivate, Cheer, Passion, Forgive, Console, Peace. As mai adauga Balance, Wild Orange, Bergamot, Elevation, Ylang Ylang, Cinnamon Bark, Roman Chamomille, Frankincense.