SPEARMINT (MENTA CREATA)

Mentha spicata

METODA DE OBTINERE

Distilare cu abur a frunzelor

DESCRIERE

Planta perena care infloreste in climatele temperate, Spearmint este o varianta mai blanda pentru Peppermint. Uleiul esential de menta creata este utilizat pe scara larga in gume de mestecat, bomboane si produse dentare, pentru gustul sau mentolat si pentru a rolul sau pentru o respiratie proaspata. Spearmint a fost folosita de secole pentru beneficiile digestive iar aroma sa dulce si racoritoare face acest ulei esential sa fie ideal pentru obtinerea unui sentiment de concentrare si stare de spirit pozitiva.

Uleiul esential de Spearmint poate ajuta in acneea ocazionala, poate fi benefic pentru un apetit echilibrat, ajuta in respiratia urat mirositoare, este suport pentru o digestie si o piele sanatoasa, sprijin pentru sanatatea gingivala, benefic pentru rinichi si fluxul menstrual, amelioreaza durerile ocazionale minore de la nivelul capului, poate calma intestinele, vine in ajutorul procesului de echilibrare a fluidelor din corp si induce un sentiment de stare de bine.

Spearmint are un efect relaxant si racoritor asupra muschilor si nervilor asociati si este un bun suport pentru procesul de regenerare celulara. Este o alegere excelenta pentru sprijinirea integritatii pielii. Proprietatile usor stimulante il fac sa fie un tonic minunat in perioadele de convalescenta. Poate fi diluat in apa si folosit ca gargara pentru igiena orala.

Spearmint este diferita de menta. Fiind o optiune mai blanda, poate fi folosita de copii si de cei cu piele sensibila. In gatit, Spearmint este frecvent utilizat in salate, bauturi si deserturi, dar poate fi utilizat si in sosuri de salate si pentru a marina carnea. Acest ulei esential sprijina activitatea metabolismului.

Uleiul esential de Spearmint remonteaza starea de spirit, fiind o alternativa placuta uleiurilor esentiale de citrice in cazul oboselii mentale si a tristetii ocazionale. Un amestec de Menta creata si Menta este excelent in cazul calatoriilor lungi cu masina – si soferul si calatorii se vor simti treji, atenti si calmi.

Ulei al Discursului Sigur pe Sine, Spearmint inspira claritate in ganduri si incredere in tot ceea ce dorim sa exprimam. Ai nevoie de Spearmint daca iti reprimi gandurile, opiniile si ideile, oprindu-te de a le exprima in exterior. Spearmint incurajeaza claritatea interioara asupra convingerilor si opiniilor proprii, invitandu-ne astfel sa ne transpunem cu claritate lumea interioara in cuvinte.

Spearmint induce increderea in sine cand vine vorba de exprimare verbala, in special atunci cand trebuie sa vorbesti in fata unui grup mai mare sau mai mic de persoane. Ne indeamna sa cream o prezenta scenica increzatoare, incurajandu-ne sa ne expunem public propriile valori si opinii. Este un ajutor pretios pentru persoanele care se confrunta cu probleme de comunicare, de la cei care se simt risipiti si incoerenti pana la cei care se poticnesc in propriile lor cuvinte. Ne ajuta in procesul propriu de a deveni mai clari din punct de vedere emotional si de a gasi puterea sa spunem ceea ce gandim cu adevarat.

Pe scurt, Spearmint ne sustine in stradania noastra de a ne accesa lumina interioara si de a transmite aceasta lumina lumii intregi cu claritate si incredere.

BENEFICII SI APLICARE
  • ameliorarea starilor ocazionale de indigestie sau greata: aplica diluat pe abdomen sau pune in capsula vegetala si ia intern
  • ameliorarea respiratiei urat mirositoare: pune o picatura intr-un pahar cu apa si clateste gura
  • suport pentru sanatatea sistemului respirator: aplica diluat pe piept si spate sau difuzeaza
  • senzatie de racorire: aplica diluat pe spatele gatului
  • sprijin pentru concentrare: aplica diluat pe spatele gatului si sub nas
  • ameliorarea starilor ocazionale de tristete si oboseala: difuzeaza si aplica diluat pe spatele gatului
  • ameliorarea starilor ocazionale de neliniste si nervozitate: difuzeaza si aplica diluat pe spatele gatului
  • sprijin pentru un flux menstrual optim: difuzeaza si aplica diluat pe abdomen si pe spatele gatului
  • ameliorarea durerilor ocazionale de cap: difuzeaza si aplica diluat pe tample si pe spatele gatului
  • ameliorarea disconfortului ocazional emotional: difuzeaza, inhaleaza din palmele facute caus sau aplica diluat pe talpi, coloana vertebrala si pe ceafa
PRECAUTII

Folosit in exces sau nediluat poate produce o sensibilitate a pielii.

Se recomanda diluarea in plus cu ulei purtator, mai ales pentru copii, bebelusi si pentru persoanele cu piele sensibila. Daca esti insarcinata, alaptezi sau esti sub supraveghere medicala, cere parerea medicului. Evita contactul cu ochii, urechea interna, interiorul nasului – daca patrunde accidental, dilueaza cu ulei vegetal. Se pastreaza la loc racoros, intunecos, departe de accesul  facil al copiilor.

Sursele: Modern Essentials, doterra.com, The Essential Life, Emotions and essential oils, Butterfly Miracles with Essential Oils